nhg

Praktijklijn
078 - 621 01 73

Faxlijn
078 - 621 39 27

Spoedlijn
078 - 616 22 12

Huisartsenpost
Na 17.00 uur en weekend

078 - 20 200 20


Droge ogen

ogen

Wat bedoelen we met ‘droge ogen’?

Bij een tekort aan traanvocht raken het hoornvlies en het bindvlies van het oog ontstoken. We noemen dit verschijnsel ‘droge ogen’ (keratoconjunctivitis sicca). Het hoornvlies is het voorste doorzichtige deel van het oog, voor de iris en de pupil. Het bindvlies bedekt het oogwit en de binnenkant van de oogleden.

Wat zijn de verschijnselen?

Uw ogen zijn geïrriteerd. U heeft voortdurend het gevoel alsof er zand of een stofje in uw ogen zit. Met ‘droge ogen’ heeft u een verhoogde kans op ooginfecties.

Hoe ontstaat het?

‘Droge ogen’ ontstaan doordat de traanklier niet goed werkt en minder traanvocht produceert. Het traanvocht kan veranderen door het dragen van contactlenzen, door een aanhoudende ontsteking van de oogleden of door gebruik van bepaalde medicijnen. Vooral in een droge omgeving kunt u dan last hebben van uw ogen. De klachten kunnen ook ontstaan of verergeren na een laserbehandeling voor bijziendheid. Vooral ouderen en mensen met diabetes mellitus hebben vaak last van droge ogen. Ook bij bepaalde bindweefselziekten (zoals de ziekte van Sjögren of SLE) komt dit verschijnsel voor.

Adviezen

Zorg dat de lucht in huis niet te droog wordt wanneer de centrale verwarming aan staat. Hang bijvoorbeeld een bak met water aan de verwarming. Vul de bak regelmatig bij. Vermijd ruimtes met airconditioning of airblowers. Dit soort apparaten geven een droge luchtstroom die de ogen extra irriteert.

Medicijnen

Kunsttranen kunnen de klachten te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld carbomeer ooggelof hypromellose oogdruppels. Deze zijn op recept verkrijgbaar. Als het ene niet helpt, probeer dan het andere. Soms geeft het conserveringsmiddel in kunsttranen irritatie, waardoor de klachten juist toenemen. Vraag dan naar een middel zonder conserveringsmiddel. Let dan wel op de houdbaarheidsdatum.

Hoe gaat het verder?

U kunt lang last houden van droge ogen. De kunsttranen kunt u blijven gebruiken zolang u dat prettig vindt. Worden de klachten erger of gaat het oog ontsteken, kom dan weer naar de praktijk.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft, dan kunt u die via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.aan ons stellen.