nhg

Praktijklijn
078 - 621 01 73

Faxlijn
078 - 621 39 27

Spoedlijn
078 - 616 22 12

Huisartsenpost
Na 17.00 uur en weekend

078 - 20 200 20


Blaasonsteking

blaasonsteking

Wat is het?

De blaas is de opslagplaats voor urine en zit onderin de buik. Via de urinebuis kan de urine naar buiten. Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de blaas ontstoken. Soms is ook de urinebuis ontstoken. Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen Het kan zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan telkens een klein beetje plast. Sommige mensen hebben aldoor het gevoel dat ze moeten plassen. Een blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel in uw onderbuik of in uw zij veroorzaken. De urine ruikt soms onaangenaam of is troebel. Soms zit er bloed in de urine.

Waardoor komt het?

Een blaasontsteking ontstaat meestal door bacteriën. Vrouwen hebben vaker blaasontsteking dan mannen, omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben. Daardoor kunnen bacteriën van buitenaf bij vrouwen gemakkelijker de blaas binnendringen. Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen, bijvoorbeeld mannen met een vergrote prostaat of vrouwen met een verzakking, hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft er telkens een beetje urine in de blaas achter, waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Het is niet waarschijnlijk dat u van kou of tocht een blaasontsteking kunt krijgen.

Kan het kwaad?

Een blaasontsteking is een vervelende en pijnlijke kwaal. Over het algemeenis een blaasontsteking goed te behandelen. Bij kinderen kan de ontsteking echter veroorzaaktworden door een afwijking van de urinewegen. Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een ontsteking van de prostaat.

Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Om blaasonsteking te voorkomen, is het belangrijk voldoende te drinken. Probeer twee liter per dag te drinken.
  • Door regelmatig te plassen, spoelt u bacteriën naar buiten.
  • Plas uw blaas altijd goed leeg.
  • Bij sommige vrouwen komt een blaasontsteking minder snel terug als ze plassen na het vrijen

Wanneer naar de huisarts?

  • Mannen met klachten die op een blaasontsteking wijzen, moeten altijd contact metde huisarts opnemen.
  • Ook als u denkt dat uw kind een blaasontsteking heeft, moet u contact met de huisarts opnemen.

Vrouwen die denken een blaasontsteking te hebben, hoeven niet altijd naar de huisarts.

  • Zij moeten wel contact opnemen met de huisarts als ze zwanger zijn.
  • Als de klachten pijnlijk zijn of langer dan een week duren, ondanks het toepassen van de adviezen moeten ook vrouwen contact met de arts opnemen.

Als er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, kunt u natuurlijk altijd even de huisarts bellen.

Neem meteen urine mee als u naar de huisarts gaat met klachten die op een blaasontsteking wijzen. Vang de urine op in een schoon potje dat goed af te sluiten is.
De urine moet bij voorkeur binnen twee uur na het plassen worden onderzocht. Als het u niet lukt de urine op tijd te brengen, bewaar het dan in een afgesloten potje in de koelkast. In de koelkast blijft de urine 24 uur geschikt voor onderzoek.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft, kunt u die via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan ons stellen.