nhg

Praktijklijn
078 - 621 01 73

Faxlijn
078 - 621 39 27

Spoedlijn
078 - 616 22 12

Huisartsenpost
Na 17.00 uur en weekend

078 - 20 200 20


Prostaatkanker, wel of niet laten testen

Een overzichtelijk verhaal hierover kunt u vinden op Thuisarts.nl
 
een deel van de tekst vindt u hieronder:
 
Plasklachten komen bijna nooit door prostaatkanker
Prostaatkanker groeit meestal zo langzaam dat de meeste mannen met prostaatkanker er gedurende hun leven niets van zullen merken en er ook niet aan zullen overlijden
Onderzoek naar prostaatkanker betekent: voelen van de prostaat en bloedonderzoek (PSA)
Als het onderzoek afwijkend is, is vervolgonderzoek nodig: prostaat-echo en stukjes prostaat weghalen
Ongeveer 4 van de 20 mannen met een verhoogd PSA hebben uiteindelijk prostaatkanker, 16 van de 20 hebben het dus niet
Als prostaatkanker wordt ontdekt hoeft dat niet altijd behandeld te worden
Behandeling van prostaatkanker kan klachten geven als incontinentie (urineverlies), erectieproblemen, achteruit klaarkomen, of darmproblemen
Als er prostaatkanker wordt ontdekt, dan is er een kleine kans dat u hieraan overlijdt (soms met  pijnlijke uitzaaiingen). Testen op prostaatkanker en behandeling kunnen dat voorkomen
Van al de mannen die na afwijkend onderzoek behandeld worden voor prostaatkanker zijn er maar een paar waarvoor de behandeling echt nodig is. De rest had nooit behandeld hoeven worden, omdat prostaatkanker meestal zo langzaam groeit.
 
Mocht u toch nog vragen hebben, verzoeken we u een afspraak te maken op het spreekuur.

Wanneer is het zinvol om het cholesterolgehalte te meten

Een te hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor het krijgen van hart-vaatziekten, zoals hartinfarct en hersenbloeding. Andere risicofactoren zijn: hoge bloeddruk, roken, suikerziekte, het al doorgemaakt hebben van een hart-vaatziekte, en het voorkomen van hartziekten bij familieleden jonger dan 60 jaar.
Wanneer er sprake is van enkele van deze risicofactoren, dan is het zinvol om het cholesterol te meten. Als dat niet het geval is, dan is het niet zinvol om bloedonderzoek te doen. Een verhoogd cholesterol zonder andere risicofactoren geeft zo weinig verhoogd risico op hart-vaatziekten, dat (levenslange) behandeling niet nodig is. Er is echter 1 uitzondering. Er zijn families die extreem hoog cholesterol hebben (met waardes boven de 10). Als 1 of meerdere familieleden dat hebben, is het ook zinvol het cholesterol te laten meten, ongeacht of er andere risicofactoren zijn.

Koorts

Moet koorts onderdrukt worden?
Vroeger dacht men, en dat waren ook de artsen, dat koorts een verschijnsel was, dat bestreden moest worden. Nu zien we in dat koorts een functie heeft in de bestrijding van de virussen of bacteriën, die de koortsende ziekte veroorzaken (infectieziektes). Virussen en bacteriën groeien namelijk minder goed bij hogere lichaamstemperaturen. Koorts ondersteunt daarmee de afweer van het lichaam. De koorts onderdrukken met een ‘paracetamolletje’ is dus niet zinvol.

Wel mag paracetamol gegeven worden om pijn te bestrijden en/of om algemene malaise tegen te gaan. Vooral kinderen met koorts slapen dan beter. Nachtrust is ook wat waard, ook voor de ouders.

Voor verdere informatie zie ook Thuisarts.nl Kinderen met koorts en Griep

Kan koorts kwaad?
Vooral jonge kinderen reageren nogal eens op infectieziektes met hoge koorts. Dat kan geen kwaad. De temperatuur zal zelden oplopen tot waardes boven de 41’ C. Zelfs een temperatuur tot 42’ C. is niet schadelijk.

Wij willen voor de zekerheid kinderen met een temperatuur boven de 41’C. altijd even onderzoeken. Tevens kinderen jonger dan 3 maanden met koorts moeten altijd door een arts gezien worden!
Verschijnselen die wel van betekenis kunnen zijn, zijn: langdurig braken (vooral bij zeer jonge kinderen), hoesten met benauwdheid en sufheid.

Mag ik met mijn kind met koorts over straat?
Wij willen voor de zekerheid kinderen met een temperatuur boven de 41’C. altijd even onderzoeken.
Het is niet schadelijk voor het kind wanneer deze buiten komt. Vervoer naar de praktijk kan dus geen kwaad, en stelt ons in staat het kind goed te onderzoeken.